Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Omzet multifunctionele landbouw verdubbeld naar 887 miljoen euro

08 september 2019

De omzet in de multifunctionele landbouw in Nederland is tussen 2013 en 2018 bijna verdubbeld tot 887 miljoen euro. Ongeveer 25 procent van de Nederlandse boeren en tuinders pakt naast de akkerbouw, tuinbouw of veeteelt ook andere – maatschappelijke – activiteiten op als zorglandbouw, kinderopvang, boerderijeducatie, boerderijverkoop, natuurbeheer en/of recreatie. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van landbouw.

Circa 13.500 agrarische bedrijven – 1 op de 4 – zijn actief op het gebied van multifunctionele landbouw. De grootste activiteit is boerderijverkoop met een omzet van 271 miljoen euro, gevolgd door zorglandbouw (250 miljoen) en recreatie (221 miljoen). De agrarische kinderopvang realiseert een omzet van 78 miljoen euro en natuurbeheer 66 miljoen. Boerderijeducatie levert met minder dan 1 miljoen euro de kleinste bijdrage.

Grootste stijging bij zorgboerderijen

De grootste stijging werd gerealiseerd bij de zorgboerderijen. Daar werd 155 miljoen euro meer omzet behaald, terwijl het aantal zorgboerderijen met 15 procent steeg.

Uit een inventarisatie van LTO Nederland blijkt dat het aantal boeren dat bezig is met multifunctionele landbouw in Nederland de komende jaren zal gaan stijgen: 10 procent van de boeren wil zich verbreden in deze tak van sport binnen nu en vijf jaar. LTO Nederland schat de totale omzetpotentie van bedrijfsverbreding op 1,5 tot 2 miljard euro.

Knelpunten wegnemen

Boeren zien als belangrijke knelpunten de wet- en regelgeving, financiƫn en bedrijfsopvolging. LTO Nederland wil samen met LNV de potentie van de multifunctionele landbouw voor de agrarische sector verzilveren door dergelijke knelpunten weg te nemen en de ontwikkelruimte te vergroten. Daarvoor stelt het ministerie van landbouw afgelopen week het Platform Multifunctionele Landbouw in. Gemeenten, ministerie van LNV en VWS, Nederlandse vereniging van Banken, VLB, Wageningen University & Research, IPO en Rijksbouwmeester nemen plaats in het Platform. Arjan Monteny, voorzitter van LTO MFL, gaat dit Platform leiden.

Bron: Wageningen UR
Auteur: Fenneke Wiepkema