Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Omzetbelasting

De omzetbelasting of btw (belasting over de toegevoegde waarde) is een belasting die de overheid heft op de verkoop van producten en diensten. Bedrijven berekenen deze belasting door in de verkoopprijzen van hun producten. Periodiek, meestal elk kwartaal, draagt u de verschuldigde btw over de omzet af en vraagt u de btw over uw inkopen terug middels de aangifte omzetbelasting. Uiteindelijk betaalt alleen de eindafnemer (consument) de btw.

Financieel advies bij de omzetbelasting

De omzetbelasting wordt ten onrechte door veel mensen als de meest eenvoudige belastingsoort gezien. In veel gevallen is deze betrekkelijk eenvoudig maar kan ook zeer ingewikkeld worden. De omzetbelasting vormt met ruim 46 miljard euro op jaarbasis voor de rijksoverheid één van de belangrijkste bronnen van inkomen. Gezien de omvang en het feit dat afdracht van btw enkel via u als ondernemer loopt, is een correcte btw-administratie van wezenlijk belang. De omzetbelasting kent drie tarieven namelijk nul, zes en eenentwintig procent. Het btw-tarief en het btw-bedrag dat u in rekening brengt moet volledig en correct op de factuur vermeld staan. Ook uw btw-nummer mag niet ontbreken. Op zakelijk ingekochte goederen en diensten heeft u recht op teruggave van btw, zogenaamde voorbelasting. De leverancier reikt u wederom een juiste factuur aan. Enkele branches en bedrijfsactiviteiten zijn vrijgesteld van btw. U brengt dan geen btw in rekening maar hebt ook geen recht op voorbelasting. Daarnaast zijn er speciale regels bij inkoop en verkoop met het buitenland. Doorgaans brengt u geen btw in rekening ingeval uw afnemer in het buitenland gevestigd is. Ook zijn er speciale regels rondom onroerende zaken en verhuur van onroerende zaken. Wilt u met een filmpje een korte introductie in de btw? Klik dan hier.

Wat kan een adviseur voor u betekenen?

In een adviesgesprek over de omzetbelasting kunnen wij onder andere aandacht besteden aan de volgende onderwerpen:

  • In kaart brengen van al uw btw verplichtingen
  • Uitzoeken van btw implicaties bij specifieke bedrijfsactiviteiten
  • Advies over btw bij zakendoen in het buitenland
  • Opstellen en indienen van de aangifte omzetbelasting

Als ondernemer wilt u geen risico lopen op de btw gevolgen van uw reguliere maar ook incidentele bedrijfsactiviteiten. Het is belangrijk om dit soort zaken vooraf uit te zoeken.

Toegevoegde waarde van een adviseur

Een btw-administratie vergt doorgaans veel tijd en specifieke kennis. Om het risico op naheffingen en boetes te minimaliseren kunt u dit vaak beter uitbesteden. De omzetbelasting kent ook relatief veel bijzondere regelingen en specifieke regels voor bijvoorbeeld internationale transacties. Wij willen u graag van dienst zijn om uw aangifte omzetbelasting correct en tijdig in te dienen.

Heeft u vragen?

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen? Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht.

Contact opnemen

06-48783880

Laatste nieuws

Voordelen ondernemersschap

Waarom beginnen zoveel Nederlanders voor zichzelf?

21 februari 2020

Nederland telt 1,2 miljoen zzp’ers. Dat is te veel, zegt de comissie-Borstlap. Waarom beginnen zoveel Nederlanders voor zichzelf? Drie voor- en nadelen op een rijtje.   Voordelen 1. Eigen baas Als zzp’er ben je baas over je eigen tijd. Je bepaalt zelf welke klussen je…

Lees meer Nieuwsoverzicht