Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Waarom beginnen zoveel Nederlanders voor zichzelf?

21 februari 2020

Nederland telt 1,2 miljoen zzp’ers. Dat is te veel, zegt de comissie-Borstlap. Waarom beginnen zoveel Nederlanders voor zichzelf? Drie voor- en nadelen op een rijtje.

 

Voordelen

1. Eigen baas

Als zzp’er ben je baas over je eigen tijd. Je bepaalt zelf welke klussen je aanneemt en wanneer je ze uitvoert. Wil je ’s middags een uurtje sporten of werk je liever in de avonduren? Dan hoef je geen toestemming te vragen aan je baas. Jij bepaalt zelf wanneer je aan de slag gaat.

2. Fiscale voordelen

Als ondernemer loop je meer risico dan werknemers in vaste dienst. Je moet je eigen verzekeringen afsluiten en je eigen opdrachten werven. Om dat risico te compenseren, kunnen ondernemers gebruikmaken van fiscale aftrekposten.

Als ondernemer kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek en, als je net begonnen bent, de startersaftrek. Betaal je geen of weinig btw? Dan kun je waarschijnlijk gebruikmaken van de kleineondernemersregeling.

Maar volgens de commissie-Borstlap worden veel te veel mensen zzp’er vanwege deze ‘fiscale prikkels’. De commissie adviseert het kabinet om de belastingvoordelen te versoberen.

3. Afwisseling

De belastingdienst verlangt van zzp’ers dat ze meerdere opdrachtgevers hebben. Een aantal noemt de fiscus niet, maar met drie verschillende zit je als ondernemer in principe goed – mits je niet meer dan 70 procent voor één opdrachtgever aan de slag bent.

Het klinkt misschien als een hoop gedoe, maar deze regel zorgt wel voor de nodige afwisseling. Als je voor meerdere opdrachtgevers aan de slag bent, zal de verveling niet snel toeslaan.

 

Nadelen

1. Pensioen

Ben je als werknemer in loondienst? Dan wordt je pensioen vaak voor je geregeld. Elke maand gaat een vast deel van je salaris naar het pensioenfonds. Zelfstandigen moeten hun eigen pensioen regelen. Als zij niet genoeg opzij zetten voor hun oude dag, zijn ze later aangewezen op AOW.

2. Administratie

Het is doorgaans niet de grootste hobby van zzp’ers: facturen sturen, btw-aangifte doen en een sluitende jaarrekening inleveren bij de belastingdienst. Het bijhouden van je administratie kost de nodige tijd. Toch is het belangrijk dat je de boel op orde hebt, want de fiscus kan bij je aankloppen voor een controle.

3. Onzekerheid

Zelfstandig ondernemen brengt de nodige onzekerheid met zich mee. Opdrachten zijn vaak tijdelijk, waardoor zzp’ers niet altijd verzekerd zijn van voldoende werk. Als er even geen opdrachten zijn, heb je als zelfstandige geen inkomsten. Het is dus zaak dat je stressbestendig bent en een buffer opbouwt voor als het even wat minder gaat.

 

Bron: Dagblad Norden “Waarom beginnen zoveel Nederlanders voor zichzelf?”